Почитаме паметта на Света мъченица Евгения На 24 декември Православната църква

...
Почитаме паметта на Света мъченица Евгения На 24 декември Православната църква
Коментари Харесай

Днес празнуват тези силни имена

Почитаме паметта на Света мъченица Евгения

На 24 декември Православната черква уважава паметта на Света мъченица Евгения. Тя е била римлянка и щерка на знатни родители – езичници Филип и Клавдия. Баща ú Филип бил шеф на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала, както с хубостта си, по този начин и със своето блестящо обучение.

Света Евгения взема решение да се посвети на християнството, преоблича се като мъж и се открива в мъжки манастир. Там се покръства и става духовник. По-късно, когато игуменът умира, тя е определена на негово място.

Благодарение на посвещението придобива способността да изцерява бедните посредством молитва. Така приковава вниманието на една от дамите, които излекувала – Мелантия. Смятайки я за мъж, тя поискала да прелъсти Евгения и като не съумяла, я наклеветила, че сякаш преоблечената като мъж жена се пробвала да я прелъсти.

След като била задържана, Евгения се принуждава да разкрие самоличността си на градския шеф – нейния роден татко. Семейството ѝ се зарадвало, че е жива и всички приели нейната религия. Филип бил уволнен, а след гибелта му околните ѝ се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна госпожица Васила. По тази причина през 262 година и двете били наказани на премеждия и посечени на самия ден Рождество Христово.

Клавдия погребала щерка си в своето имение отвън града. Помонала се скоро откакто била предизвестена насън за своята гибел от щерка си. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не желали да вземат присъединяване в едно езическо жертвоприношение.

Имен ден имат: Евгени, Евгения,Ния,Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малик, Мален, Малена, Малин.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР